Vermoeidheid


Vermoeidheid kennen we allemaal, al is het maar na een flinke sportinspanning of na een korte nacht. Veel mensen hebben een vaker terugkerende of zelfs chronische vermoeidheid, zonder dat voor hen bekend is welke oorzaak die vermoeidheid heeft. Soms heb je wel een vermoeden waar je vermoeidheid vandaan komt (stress, te weinig slapen, slechte conditie) maar wordt de impact gebagatelliseerd.


Wat is moeheid of vermoeidheid?

Het is een natuurlijke prikkel waarbij het lichaam aangeeft dat je rust moet nemen. Het voelt alsof je minder kracht en energie hebt dan normaal om je dagelijkse dingen te doen. Dat kan een lichamelijke oorzaak hebben zoals forse inspanning, maar kan ook veroorzaakt worden door geestelijke belasting. Een tijd ingespannen werken achter de computer, lang studeren of lezen kan leiden tot hetzelfde gevoel.

Er is echter een forse lijst aan andere oorzaken die mogelijk ten grondslag liggen aan de vermoeidheid.

Het kan een lichamelijke aandoening zijn, zoals hartfalen, diabetes, slecht functioneren van de schildklier, een hersenaandoening (zoals een herseninfarct), een tumor maar ook een psychische aandoening zoals een depressie. Ook stress en slaapproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid. Een druk leven of hectisch bestaan op zich hoeft niet te leiden tot vermoeidheid. Het gaat erom een goede balans te vinden tussen werkzaamheden en ontspanning.

Van chronische vermoeidheid (CVS) is sprake als u al 6 maanden of langer achter elkaar erg moe bent. In Nederland zijn minimaal 40.000 patiënten met CVS. Driekwart van de patiënten is een vrouw. Ook jongeren kunnen CVS hebben.

Is uw vermoeidheid niet het gevolg van een ziektebeeld of een depressie (laat uw arts dat vaststellen), dan is het goed om uw eet- en beweegpatroon onder de loep te nemen. Bij lichte vermoeidheidsklachten is een extra energie boost en ontspanning door tijd voor uzelf te nemen soms de beste remedie.

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie