Angelica - de geneeskrachtige plant
Angelica, oftewel Engelwortel, groeit in de hoog-noordelijke streken zoals IJsland. Angelica heeft een vochtige omgeving nodig om goed te kunnen groeien. Na het oogsten van de Angelica wordt in IJsland bijvoorbeeld de bladstelen van de wilde engelwortel gekookt (verwijdering van bittere smaak) en gegeten als groente.
Angelica kun je op verschillende manieren gebruiken. De volgende toepassingen zetten we voor jou op een rijtje.
Angelica & Food
- Angelicakruiden; aroma voor de kruiden wordt uit de balderen en stengel gehaald (o.a. lekker bij visgerechten)
- Angelicathee; De engelwortelbladen worden gedroogd en heeft een lekkere geursmaak.
- Angelica-konfijt; deze kun je gebruiken voor taart- en puddingdecoraties
- Wortelschaafsel; Als toevoeging aan jam of marmelades
- Angelica-zaad; wordt gebruikt in alcoholische dranken, zoals gin of vermout.
Leuke weetjes
Hieronder nog een aantal leuke weetjes over het Angelica kruid:
- Wereldwijd zijn er ongeveer 60 verschillende soorten Angelica. Angelica werd vroeger voornamelijk gebruikt als medicatie. (de Vikingen gebruikten dit middel al)
- In 1783 schreef Björn Halldórsson (Uses of Herbs) dat het Angelica-kruid de vaten opent, werkt tegen bronchitis en astma en interne verwondingen heelt.
- Als je de stengel doorsnijdt en vult met zachte kaas, vormt dit een verassend aperitiefhapje.
(Bron: Icelandic Herbs van Anna Rósa Róbertsdóttir)