50-plussers onvoldoende bewust van risico’s vitaminetekorten


Tijdens de 50PlusBeurs is onderzoek gedaan naar het gebruik van vitamines en het bewustzijn van mogelijke tekorten. Meer dan de helft van de ondervraagde 50-plussers is niet op de hoogte van risico’s op tekorten aan vitamines op oudere leeftijd. Het verhoogde risico op een vitamine B12 tekort, het ontstaan van vitamine- en/of mineralen tekorten bij medicijngebruik en het opvolgen van het advies van de Gezondheidsraad voor vitamine D gebruik kwamen aan bod.

Uit ons onderzoek is gebleken dat:

  • 60% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar en meer dan 70% van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet houden aan het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D in te nemen.
  • 54% van de ondervraagden niet weet dat vitamine B12 bij ouderen minder goed wordt opgenomen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.
  • Ruim de helft van alle ondervraagden zich er niet van bewust is dat langdurig gebruik van specifieke medicijnen de opname van voedingsstoffen kan remmen en kan leiden tot vitamine- en/of mineralen tekorten.


Specifiek medicijnengebruik en opname van voedingsstoffen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan neveneffecten hebben, zoals verlaging van opname van stoffen uit voeding, verminderde eetlust, verandering in de stofwisseling en verlies van voedingsstoffen via urine. Mogelijke vitamine tekorten die kunnen ontstaan zijn:

  • metformine (medicijn voor ouderdomsdiabetes:mogelijk tekort aan: vitamine B12, foliumzuur
  • maagzuurremmers: mogelijktekort aan magnesium
  • plastablet (verlagen bloeddruk): mogelijktekort aan: kalium, magnesium, vitamine B1, zink
  • bij gebruik van meer dan 5 medicijnen tegelijk: mogelijk tekort aan vitamine D
  • corticosteroïden/bijnierschorshormoon (ontstekingen en bij reacties van het afweersysteem): mogelijk tekort aan kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine B1, zink, calcium, chroom en vitamine D

51% van de deelnemers gebruikt dagelijks medicijnen en 54% van alle ondervraagden weet niet dat langdurig medicijngebruik de opname van voedingsstoffen kan remmen. Meer aandacht voor dit onderwerp is dus nodig.

NPN werkt samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik om de belangrijkste interacties tussen geneesmiddelen en voeding(ssupplementen) in kaart te brengen.


Belang vitamine D 

Met vitamines is veel gezondheidswinst te behalen. Het kan ouderen helpen om fit te blijven en ze kunnen met supplementen zelf werken aan een goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van calcium en vitamine D het risico op een gebroken heup met 30% verlaagt. Vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Recentelijk nog liet wetenschappelijk onderzoek zien dat suppletie met vitamine D bij mensen met een lage vitamine D status het risico op griep en verkoudheid met 70% verlaagt.  

BRON: Branche vereniging NPN


IJslandopzijnpuurst.nl verkoopt natuurlijke, additiefvrije producten:

 

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie