Wat is het verschil tussen vitamine K1 en vitamine K2?


Vitamine K is een vet oplosbare vitamine, die deels in onze dikke darmen wordt gemaakt en deels via de voeding wordt opgenomen. De vitamine is erg belangrijk voor de bloedstolling, stevige botten en er zijn ook aanwijzingen dat het goed is voor hart en bloedvaten. Naast de positieve effecten van vitamine K, zijn er ook bepaalde interacties die kunnen optreden, met bijvoorbeeld antistollingsmiddelen. Of een interactie wel of niet optreedt hangt af van de vorm vitamine K die we binnenkrijgen en de dosering. In het volgende artikel geven we hierover meer duidelijkheid. 

Verschil tussen Vitamine K1 en K2

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen), waaronder MK-4 en MK-7. Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 komt vooral voor in kaas, ei, vlees en melkproducten. Beide vormen hebben dezelfde werking. Vitamine K2 (MK-7) verdwijnt langzamer uit het bloed (een lange halfwaardetijd) en is specifiek goed voor botten en hart- en bloedvaten. Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten. Dit staat aangegeven op het etiket van het supplement.

Interactie met antistollingsmiddelen

De werking van bepaalde antistollingsmiddelen, de coumarinederivaten, kan beïnvloed worden door vitamine K. Deze medicijnen werken door de functie van vitamine K (bloedstolling) te blokkeren en er zo voor te zorgen dat het bloed minder snel stolt en er geen bloedproppen kunnen ontstaan. Wanneer iemand deze medicatie gebruikt en daarnaast extra vitamine K (bijvoorbeeld door middel van suppletie) binnenkrijgt kan dit negatieve gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om te weten welke vorm van vitamine K voor de interactie zorgt, zodat de consument beter geïnformeerd kan worden.  

Onderzoek toont aan dat beide vormen invloed kunnen hebben op de antistolling en dus de werking van antistollingsmiddelen kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek bleek dat vitamine K1 in een dosering van minder dan 150 µg per dag geen invloed had op de antistolling. In de meeste multivitaminen of andere supplementen vinden we deze dosering niet. Vitamine K2 heeft daarentegen al invloed op de antistolling met een dosering van 10 µg of meer [1]. Het advies is daarom om vitamine K2 niet te gebruiken bij het slikken van antistollingsmiddelen.  

(Bron: NPN, branche vereniging voedingssupplementen, http://www.npninfo.nl/2016/08/Wat-is-het-verschil-tussen-vitamine-K1-en-vitamine-K2)

Vitamine D3 en K2: een dynamisch duo!

Het product Hafkalk Ocean Gold bevat vitaminen K2 en D3. 

Bestel hier de Hafkalk Ocean Gold!

 

Heeft u een vraag?

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie | IJslandopzijnpuurst.nl ©