Nog 10 leuke feiten over IJsland


Wist je dit over IJsland?

IJsland is een mooi land met wat eigenaardigheden.

  1. Komiek Jón Gnarr werd in 2010 gekozen tot burgemeester van Reykjavík en diende vier jaar. Eén van zijn verkiezingsbeloften was om geen van zijn verkiezingsbeloften waar te maken.
  2. De arctische vos is het enige natuurlijke zoogdier van IJsland.
  3. IJslands hoofdstad Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad in de wereld. Toch wordt het er niet echt koud. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík in januari is ongeveer gelijk aan die van New York.
  4. IJslanders hebben geen achternamen zoals wij die kennen. De grote meerderheid van de IJslandse familienamen geven simpelweg het feit weer dat je je vaders zoon of dochter bent. Voornamen worden vrijwel altijd gebruikt om iemand aan te spreken, ook bij formelere gelegenheden. Zelfs het telefoonboek is gerangschikt op voornamen.
  5. Meer over namen. Er zijn strikte wetten over welke namen geoorloofd zijn in IJsland, vooral om de taal zo puur mogelijk te houden. Alle nieuwe namen worden voorgelegd aan het IJslands naamgevings committee (Mannanafnanefnd), die de namen goedkeurt als ze voldoen aan de wetten over IJslandse namen, of ze afkeurt, waardoor de ouders gedwongen zijn om een andere naam voor hun kind te zoeken.
  6. De IJslandse politie draagt geen vuurwapens. Er zijn tegenwoordig speciale units die wel zijn uitgerust met wapens. In de hele geschiedenis is ooit één man door de politie doodgeschoten.
  7. Ons woord geiser komt uit IJsland, van de Geysir in Haukadalur in het zuiden van IJsland, een ooit spuitende heet water bron. Nu is de dichtbij gelegen bron “Strokkur” is nog actief en spuit om de 7 a 8 minuten.
  8. IJsland heeft slechts in één oorlog actief geparticipeerd en dat is nauwelijks een oorlog te noemen. De naam is Þorskastríðið, de kabeljauw oorlog. Het was een geschil tussen Groot-Brittannië en IJsland over de visgronden in de 60er en 70er jaren.
  9. Zoals in vele Europese landen werden in vroeger tijden (in de 17e eeuw) heksen verbrand. De heksen in IJsland waren echter bijna allemaal mannen.
  10. IJsland kent geen spoorwegsysteem. Er heeft wel een spoorlijntje gelegen bij de haven van Reykjavík maar daarvan is slechts 10 meter rail en een locomotiefje overgebleven die zijn te bewonderen bij de haven.
Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie