Kerst in IJsland


Hoe vieren de IJslanders Kerstfeest?

Vanaf de dertiende dag voor Kerst komt er elke dag een Jólasvein uit de bergen. Het zijn trollen en niet de vrolijke kerstmannetjes die wij kennen. Het zijn juist vaak plaaggeesten met ieder hun eigen streken. Waarschijnlijk onder invloed van het Sinterklaas- en Kerstfeest elders in de wereld zijn de figuren in de loop der tijd milder geworden en wordt door een Jólasvein bij de kinderen ’s nacht een klein cadeautje in de schoen gedaan. Het blijft uitkijken want de moeder van deze mannetjes is Gryla, een heks die het op kinderen heeft voorzien en een aardappel in de schoen doet bij stoute kinderen.

Lang voordat het eerste Jólasvein zich aandient bereidt IJsland zich voor op de kerstdagen. Er worden koeken en taarten gebakken met als hoogtepunt de dag voor Kerst, het maken van het Laufabraud, waar de hele familie aan meedoet. Het is een dun, krokant, wafelachtig brood waarin figuurtjes worden uitgesneden met een speciaal rolijzer (het laufabraudjárn). Het laufabraud staat tijdens de maaltijden met kerst als side dish op tafel.

IJslanders houden stevig vast aan hun tradities. Bijna allemaal eten ze op Kerstavond hángikjöt (gerookt en gekookt lamsvlees) en op eerste Kerstdag eet men rjúpur (sneeuwhoentjes), die in de weken voorafgaand aan Kerst worden geschoten, bij voorkeur door de heer des huizes.

Er wordt flink uitgepakt met cadeaus. Vroeger ging men er prat op dat IJslanders per persoon de meeste boeken kochten én lazen ter wereld. De piek van de verkoop lag rond Kerstmis. Hoewel er minder gelezen wordt zijn boeken nog steeds het favoriete kerstcadeau.

Net als wij sturen IJslanders kerstkaarten waarbij zij elkaar, naast prettige feestdagen en een goed nieuwjaar wensen, vooral bedanken voor de gezamenlijke momenten van het afgelopen jaar.

Alle medewerkers van IJslandopzijnpuurst wensen u Gleðileg Jól !

 

Heeft u onze feestdagen acties al gezien?

 

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie