IJslanders en ijsjes


In de grootste krant van IJsland (Morgenbladið) staat deze week een interview met eigenaren van IJssalons in IJsland.

Je zou het misschien niet verwachten maar IJslanders houden van hun ijsjes, in alle weersomstandigheden. Zelfs in een sneeuwstorm is er altijd genoeg te doen in de ijssalon. IJssalon eigenaren en het personeel zeggen dat het slechte zomerweer geen invloed heeft op de verkoop. IJslanders houden van ijs en ze beschouwen het zelfs als een deel van de IJslandse cultuur.

Frida Einarsdottir, eigenaar van een IJssalon in het noorden van IJsland, vertelt: “Een mooi verhaal is het memorabele incident waarbij de politie had gewaarschuwd om binnen te blijven vanwege een zware sneeuwstorm. Ik denk dat ik zelden had zo veel bezoekers had in de winkel als díe dag”, zegt Frida Einarsdottir. “Iedereen die binnenkwam zei: Ben ik niet de eerste bezoeker?" “Nee, niet echt ", lacht Frida.

"Hardcore" IJslanders kopen met een ijsje een ogenblik plezier”, zegt Gylfi Þór Valdi­mars­son. In zijn IJssalon bij de haven van Reykjavík is het vaak zo druk dat mensen buiten in de auto blijven wachten. Aan de buitenkant van de gevel is een display aangebracht waarop het nummer verschijnt van degene die aan de beurt is. Heeft men de bestelling binnen opgehaald, dan snelt men weer terug in de auto om daar alleen of met de familie te genieten van het ijsje. De motor blijft lopen voor de warmte...

Gylfi stelt: “In andere landen is het weer cruciaal, mooi weer, meer verkoop. Hier rijdt men als tijdverdrijf vaak rondjes in de stad met de auto en stopt dan voor een ijsje. Dan vergeet je de tijd en het weer.”

Alle ijsverkopers zijn het erover eens: “IJslanders zijn een ijsvolk en dat is niet te stoppen!”

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie