Het best bewaarde geheim van IJsland: Flatey!


Flatey betekent plat eiland. Het is twee kilometer lang en 500 meter breed op het breedste stuk. Er staan 20 huizen en het heeft een rijke geschiedenis. Flatey is alleen per boot te bereiken.

Vroeger woonden er meer dan 100 mensen op het eiland. Tegenwoordig is het nog wel het hele jaar bewoond, maar het aantal is gereduceerd tot zes! In de zomer is het drukker bezocht door de mensen die hun zomerhuis bezoeken of de toeristen. Daarnaast is er maar één hotel op het eiland te vinden dat drie maanden per jaar geopend is. Ook bevindt zich op dit eiland de oudste bibliotheek van IJsland.

Uit onze eigen ervaring kunnen we zeggen dat deze plek een weldadige, allesoverheersende rust geeft. Nu is IJsland al niet zo druk, maar dit is de overtreffende trap. Meteen als je van de boot afkomt, met hooguit nog een handjevol andere mensen, voel je de eilandsfeer. Geen verkeer en geen mogelijkheid om te vertrekken voordat de ferry weer aanlegt, ondergedompeld in een zee van stilte, mooie beelden en rust. Je voelt en ziet aan alles de uitstraling van de eilandbewoners die je aan de kade begroeten.

Op één ochtend kun je het hele eiland verkend hebben. Het prachtige kerkje, gelegen op een heuvel midden op het eiland, met zijn indrukwekkende muurschilderingen. Daarachter bevindt zich het kleine bibliotheekje, waar je in een boekje schrijft welk boek je geleend hebt, en waar, ondanks de kleine ruimte, twee gemakkelijke stoelen staan.

Je volgt de paden, die door de schapen gemaakt zijn, kriskras over het eiland. Langs de kust leven duizenden vogels en zie je af en toe een zeehondje zijn kopje boven water steken. ‘s Avonds kun je heerlijk eten in het hotel en werden we verrast door een voorlees sessie van de eigenares over het rijke verleden van dit prachtige eiland Flatey!

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie