Halldor Laxness


Zo verrast als de wereld is door de keuze voor Bob Dylan, zo verrast waren de IJslanders in 1955 toen één van haar zonen, Halldór Laxness, de Nobelprijs voor de literatuur ontving (1955).

Als klein volkje zijn de bewoners uiteraard trots op alles wat ze voortbrengen. In de loop der jaren heeft IJsland 3 maal een Miss World voortgebracht, één “sterkste man van de wereld” vele schaakgrootmeesters en dus ook een Nobelprijs winnaar (voor literatuur), Halldór Laxness. Zijn oorspronkelijke naam was Halldór Guðjónsson.

Laxness is de plaats waar hij het grootste deel van zijn jonge leven heeft gewoond en hij heeft die naam waarschijnlijk aangenomen om in het buitenland een aansprekender naam te hebben. 

Zijn boeken zijn in vele talen vertaald, waaronder ook in het Nederlands. “Onafhankelijke mensen” is één van zijn bekendste werken, maar het is wel wat taaie kost. Het gaat over de strijd van een “onafhankelijke” boer die onafhankelijkheid zijn grootste goed vindt en daarvoor alles opzij zet. Op de belangrijkste toeristische route in het zuiden van IJsland, richting Geysir, kom je langs het huis van Laxness. Het heet Gljúfrasteinn. Het is prachtig gelegen en tegenwoordig ingericht als een klein museum. Het ademt de sfeer van de jaren 50 en laat zien waar deze trots van IJsland schreef en leefde.

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie