De oudste vuurtoren van IJsland na 70 jaar weer in gebruik!


Op het meest westelijke puntje van het schiereiland Reykjanes, in zuidwest IJsland, ligt het plaatsje Garður. Het ligt maar 10 km van het internationale vliegveld van Keflavík. Er staat een handvol huizen en het waait er vaak. Dit komt doordat de wind het stadje van drie windstreken over zee kan bereiken.

De oudste vuurtoren van IJsland staat als een opvallend wit baken op het uiterste puntje. De vuurtoren is in 1897 in gebruik genomen en heeft vele schepen behoed voor een ruwe landing op de IJslandse kust. In 1944, meer dan 70 jaar geleden, is een nieuwe, modernere vuurtoren gebouwd en is sindsdien de oude toren niet meer gebruikt.

Tot nu, want de oude toren is heropend als koffiehuisje! De toren heeft zowel binnen als buiten een beperkt aantal zitplaatsen. Buiten kun je heerlijk zitten en genieten van een kop koffie als het niet waait.

Het is een idyllisch gezicht, je komt beneden binnen in een klein kamertje, waar vroeger de vuurtorenwachter met zijn vrouw en 5 kinderen sliepen. In die tijd moest de vuurtorenwachter ’s nacht om de 4 uur opstaan om het uurwerk op te draaien. Het handige was dat hij alleen maar via de trap naar boven hoefde te lopen om dit te doen.

Een heel smal, bijzonder steil trapje leidt naar de bovenste verdieping, waar het licht zich vroeger bevond.

Gasten van het koffiehuis mogen naar boven, als ze durven, want het is echt steil en smal. Boven is er plek voor maximaal 4 mensen, het uitzicht is geweldig. Je ziet Reykjavík liggen en met helder weer ook de Snæfelsjökull, een gletsjer die ongeveer 120km verderop ligt.

De enthousiaste eigenaar Sigurdur serveert koffie en heerlijke typisch IJslandse koeken en vertelt ondertussen graag over het mooie verleden van deze vuurtoren.

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie