Over IJsland


Tegen de poolcirkel aan (66gr NB), midden in de Oceaan, tussen de VS en Europa ligt een vulkanisch eiland dat zover weg lijkt maar toch slechts drie uur vliegen van Amsterdam. De naam doet vermoeden dat het er koud is en dat is het ook wel zo af en toe, niet door de lage temperatuur, maar door de forse wind die er ieder moment van de dag kan opsteken.

 

Het land is dunbevolkt, er wonen slechts driehonderddertig duizend mensen en er komen jaarlijks ongeveer één miljoen bezoekers. In juli 2015 waren er voor het eerst tegelijk meer toeristen in het land dan er IJslanders zijn. En het aantal groeit, mede omdat het land na de crisis, waarbij de IJslandse Kroon in waarde halveerde, betaalbaarder is geworden. De economie is echter rap aan het herstellen.

Iedere bezoeker wordt getroffen door de ruimte die het land biedt. Veel schilders en fotografen roemen de lichtval, mede omdat er geen vervuilende industrie is. Omdat er weinig bomen staan kun je, anders dan op vele plaatsen in de andere Scandinavische landen, weids uitkijken. Daarnaast zijn er natuurlijk de vele watervallen, de één nog mooier dan de andere, de natuurverschijnselen die horen bij zo’n jong en vulkanisch landschap zoals de Geysir. Van Geysir, dat komt van het woord Gjósa dat ‘spuiten’ of ‘opborrelen’ betekent, is het ons welbekende woord geiser afgeleid. Helaas spuit de oorspronkelijke Geysir niet meer, maar Strokkur, die ernaast ligt spuit ongeveer iedere 6 minuten. Een geweldig fenomeen.

 

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie