De werking van de blaas


De werking van de blaas

De blaas fungeert als opvangreservoir voor de urine die in de nieren wordt gevormd. Bevindt zich geen urine in de blaas dan heeft die de grootte van een kleine vuist, zou de blaas zich maximaal vullen dan kan zich 1 tot 1,5 liter vocht in de blaas verzamelen (gelijk aan de hoeveelheid die een gezond persoon dagelijks produceert). Normaal gesproken plassen mensen zo’n twee tot zes keer per dag.

De blaas druppelt als het ware gedurende een periode op een dag vol, overigens het meest in de vroege ochtend, en is dus een soort ballon die opblaast en weer leegloopt. Dat leeglopen gebeurt als de blaaswand oprekt en er een plasprikkel ontstaat, meestal als zich zo’n 500 tot maximaal 800 ml urine in de blaas heeft verzameld. Een overvolle blaas zorgt ervoor dat de druk op de nieren ook wordt verhoogd hetgeen schadelijk kan zijn voor de nieren.

Het mechanisme van leeglopen is een mooi systeem. Onder aan de blaas bevinden zich sluitspieren die ervoor zorgen dat de urine niet uit de blaas loopt. De blaas zelf is een gladde spier die samentrekt en zo de “ballon” leeg perst. Het ontspannen van de sluitspieren en het samentrekken van de blaas moet natuurlijk tegelijkertijd gebeuren.

Oorzaken niet goed functionerende blaas

Dit systeem moet worden ingeregeld (zie de zindelijkheidsrituelen bij baby’s en peuters) en kan door omstandigheden worden verstoord bijvoorbeeld bij ziekte of zwangerschap waarbij er simpelweg minder plaats is voor de blaas. Vaak zien we ook op latere leeftijd verstoringen.

Zoals we allemaal wel weten is de prikkel om te plassen wel even te onderdrukken, door bijvoorbeeld de sluitspier aan te spannen of door te bewegen (op de benen wippen). Maar die controle wordt vaak minder met het ouder worden. De sluitspier kan bijvoorbeeld minder goed gaan werken waardoor urine weg kan lekken, maar ook kan de blaas verkrampen waardoor er al heel snel, al na een minimale vulling van de blaas, een plasprikkel ontstaat.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een niet goed functionerende blaas, zoals ontstekingen, blaasstenen en kanker. Ook kan een overactieve blaas de oorzaak zijn. Bij dit syndroom waarover nog veel onbekend is, spant de blaasspier zich plotseling samen zonder dat de blaas zodanig gevuld is dat er een plasprikkel zou moeten ontstaan. Hoewel er dus nog veel vraagtekens zijn rondom dit syndroom, wordt verondersteld dat factoren zoals stress, gebruik van alcohol en cafeïne, van invloed zijn.

Kruidencapsules voor een sterke blaas

Om een gezonde en sterke blaas te behouden raden wij u de SagaPro kruidencapsules van SagaMedica aan. 

Bestellen? klik hier

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie