Botontkalking


Calcium is een belangrijke bouwsteen

Calcium (of kalk) heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam. Zoals algemeen bekend is zorgt calcium voor het behoud van sterke botten. Het speelt ook een belangrijke rol bij de werking van zenuwen en spieren en bij het transport van stoffen in het lichaam. Ook bij de bloedstolling speelt Calcium een rol.

Botontkalking of osteoporose (letterlijk; ‘poreus bot’) betekent dat je botten broos zijn, waardoor je meer kans hebt op het oplopen van een breuk, waarbij een heupbreuk of polsbreuk het meest frequent voorkomen.

Schattingen geven aan dat ongeveer 800.000 mensen last hebben van botontkalking. Je kunt er in eerste instantie mee belast zijn zonder dat je er last van hebt. 

Na de menopauze kan botontkalking bij vrouwen sneller optreden. Ook dan hoef je er in eerste instantie niet per se klachten van te hebben.

Hoe vul je een tekort aan Calcium aan?

Je zou kunnen denken aan zuivelproducten, maar er is onder voedingsdeskundigen discussie of zuivel gezond of ongezond is. Als alternatief voor zuivel zou je meer (donkergroene) groenten kunnen eten, zoals zeewier, zeekraal, broccoli, spinazie of boerenkool. Deze bevatten veel calcium maar ook magnesium en ijzer, stoffen die ook botontkalking remmen.

Ook vitamines zijn belangrijk;

  • Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.
  • Vitamine K is belangrijk bij de opname van Calcium in de botstructuren.

Wat kun je nog meer doen?

Zoals bij vele kwalen is belasten van botten belangrijk om de kwaliteit op peil te houden. Bewegen dus, ook bij deze klachten belangrijk! Heb je al klachten van botten of gewrichten, zorg er dan voor om je gewrichten niet te zwaar te belasten (door bijvoorbeeld te fietsen in plaats van te rennen). Er zijn ook voedingssupplementen verkrijgbaar. Kies voor een kwaliteitsproduct, anders heeft het geen zin. Met name supplementen waarbij vitamine D en K zijn toegevoegd hebben het beste effect.

Producten tegen botontkalking

Contact

Vul onderstaand formulier in om contact met ons op te nemen.

iDeal

Sitemap | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookies

Webdesign by Applepie